آموزش

انواع مکانیسم دوران گیربکس در تسمه کش ها

مزایای کلاچ الکترومغناطیسی (مگنتی) در مقایسه با کلاچ زنجیری(مکانیکی) در انواع  تسمه کش ها 

در تسمه کش های نیمه اتومات موجود در بازار ایران دو نوع مکانیزم انتقال نیرو به کار رقته است :

  •     مکانیسم زنجیری(کلاچ زنجیری یا مکانیکی) که مدل قدیمی و کند است.
  •     مکانیسم الکترومغناطیسی(کلاچ مگنتی) که مدل جدید و سریع است.

           در مکانیزم زنجیری، نیروی محرکه موتور توسط یک تسمه ی وی بلت(v-belt) به گیربکس منتقل می شود. این انتقال نیرو که توسط زنجیر صورت می گیرد باعث دوران گیربکس – که خود دارای چرخ دنده خارجی است- شده و در نهایت نیروی انتقال یافته باعث دوران شفت و  بادامک ها شده و در نهایت منجر به تسمه کشی می شود.

این فرایند با اتلاف نیروی فوق و سرعت تسمه کشی پایین تر همراه است. شایان ذکر است که توان هر دو موتور به کار رفته در هر دو مکانیزم یکسان است.

 

در مکانیسم الکترومغناطیس(کلاچ مگنتی) گیربکس دستگاه تسمه کش یک فولی از جنس مگنت دارد که با دستور برد و جاری شدن جریان در آن، حالت آهن ربایی پیدا کرده و باعث دوران گیربکس و انتقال نیرو به شفت و بادامک و درنتیجه فرایند تسمه کشی می شود. این فرایند دو مرحله ای در کسری از ثانیه اتفاق می افتد. همین عامل، دلیل سرعت بالای این مکانیزم نسبت به مکانیزم اولیه است.

 

 

در بعضی از دستگاه ها مثل دستگاه تسمه کش APM مدلKH306    این فرایند قابلیت تنظیم شدن توسط کاربر را دارد؛ به طوری که اپراتورمی تواند با استفاده از یک ولوم تعبیه شده بر روی محفظه برد الکترونیکی، سرعت این فرایند را برحسب صلاحدید تغییر دهد.

به طور خلاصه، مکانیسم کلاچ مگنتی در تسمه کش APM، ویژگی های ذیل را در بردارد که مزیت این تسمه کش نسبت به سایر برندها را نمایان می سازد:

  1. سرعت تسمه کشی بالا(1.5 ثانیه که برای سایر برندها حداقل 2.5 ثانیه است)
  2. امکان استفاده از هر تسمه ای با هر درجه از کیفیت (1، 2 و 3) را فراهم می سازد.
  3. امکان استفاده از فشار بالا برای اصنافی که نیاز به فشار بالا برای تسمه کشی محصولات خود را دارند مانند چوب بری وکمد سازی، کاشی و سرامیک، قطعات خودرو و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *